tiistai 29. marraskuuta 2011

Metsäsienistroganov

Hyödynnä ruokakaappisi ja pakastimesi antimia -viikko jatkuu. Tällä kertaa pakastin joutui luopumaan köntsästä kotimaista naudan sisäpaistia (ostettu hiljattain halvalla) ja pussillisesta elokuussa kerättyjä sekasieniä (sis. ainakin tatteja, orakkaita ja haperoita). Kaapista taas kaivettiin muutama kuivattu herkku- ja punikkitatti, sipulia ja mausteita sekä lisukkeeksi riisiä. Kaupasta täytyi siis tuoda vain ruoka- ja ranskankermaa.

Ohje muokkaantui omassa päässäni klassisesta venäläisestä stroganovista, joka vastoin yleistä luuloa ei sisällä tomaattia missään muodossa, vaan sen sijaan sisältää hapankermaa ja hyvälaatuista naudanlihaa sekä (herkku)sieniä. Sivumennen sanoen Suomessa stroganoffina tarjoiltavan tomaatti- ja suolakurkkupitoisen liharuoan venäläinen vastine olisi lähinnä podzharka tai azu.  

Jos et saa käsiisi metsäsieniä, niin myös herkkusienet käyvät oikein hyvin.

4 annosta

400-500 g naudan paistia (sisäpaistia)
1 iso tai 2 pienempää sipulia
2 rkl vehnäjauhoa
muutama kuivattu herkku- ja/tai punikkitatti
vettä
2 dl ruoka- tai kuohukermaa
200 g metsäsieniä (tai 250 g herkkusieniä)
1-2 tl dijon-sinappia
1 rkl härkäfondia
1 prk ranskankermaa tai smetanaa
suolaa, pippuria
voita ja öljyä paistamiseen

Suikaloi liha ja pilko sipuli puolikkaiksi renkaiksi.  Jos lisäät kastikkeeseen kuivattuja sieniä, laita ne hetkeksi likoamaan (n. 15 min) kuumaan vesitilkkaan.

Ruskista lihasuikaleet nopeasti kahdessa erässä kuumalla pannulla voi-öljyseoksessa. Kun toinen erä on ruskistunut, vähennä lämpöä ja lisää pannulle sipuli sekä ensimmäinen erä lihasuikaleita. Kuullota sipulia, kunnes se on pehmeää. Jos käytät tuoreita sieniä, lisää ne sipulin kanssa.

Ripottele joukkoon vehnäjauhot ja sekoita. Lisää ruokakerma, sienten liotusvesi ja tarvittaessa vähän vettä. Lisää pilkotut kuivatut sienet. Jos käytät pakastettuja ja valmiiksi paistettuja metsäsieniä, lisää ne nyt. Sekoita kastikkeeseen sinappi (kannattaa laittaa ensin 1 tl ja maistella kastiketta myöhemmin), härkäfondi ja pippuria.

Anna hautua hiljaisella tulella n. 40 minuuttia eli kunnes liha on mukavan mureaa. Kastiketta kannattaa sekoittaa välillä ja samalla lisätä siihen hieman vettä, jos se kiehuu liikaa kokoon. Lopuksi sekoita joukkoon ranskankerma/smetana ja kiehauta vielä. Maistele ja lisää tarvittaessa sinappia, pippuria ja/tai suolaa.  Kastikkeen kuuluu olla pehmeän ja hapahkon makuista, ja pippuri ja sinappi saavat antaa sille pientä särmää.

Tarjoile riisin kanssa. Erityisen hieno lisuke ovat itsetehdyt lohkoperunat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti